fbpx

Trøblete unghund

For mange så innebærer unghund tiden mye frustrasjon. Ofte det som går igjen er at de ikke kommer på innkalling, skyggelapper er nede, hørsel «forsvinner», bjeffingen starter, passeringsutfordringer, mer skeptiske osv.

Siden min kjære Luna kommet inn i unghund tiden, tenkte jeg det var greit å skrive et innlegg om denne tiden. Personlig syntes jeg denne tiden er mer morsom enn valpeperioden. Det er nå hundens personlighet kommer virkelig frem, de finner på mye rart og tester grenser så det holder. Det er en morsom tid!

Men hvorfor er denne unghundperioden noe som mange snakker om?
Hva skjer egentlig?

Først, unghundperioden starter mellom 4-6 mnd. Noen hunder kommer i denne ved 4 mnd. alder og andre ved 6 mnd. alder.
Unghundperioden er en vokseperiode og det er masse hormoner i sving både på tisper og hanhunder. Et annet vesentlig moment er at vi har mye større forventninger til hundene våre enn når de var valp.

Eks. Luna som er min samojed-unghund, er nå 19 kilo og 50 cm i manken. Om jeg sammenligner henne med min voksne Eurasier på 7 år som er 24 kilo og 50 cm i mankehøyde, så ser en at til tross for at Luna bare er snart 6 mnd. så er hun like høy som min voksne Eurasier. Men hun er enda veldig ung i hodet. Unghunder er gjerne mer klossete, vimsete og kan virke mer utfordrende mot oss som eiere og andre hunder. Når jeg observerer min unghund og de voksne, så har de en veldig fin tilnærming mot henne. Til tross for at hun hopper i dem, oppå de, biter og drar i både pels, ører og føtter, så kjefter de ikke med en gang. De veileder på sin måte og har en god dose tålmodighet. Lek er helt ok, men går hun over streken gir de beskjed. Dette gjerne med å avslutte leken på ulikt vis. Så dersom du har en eller flere voksne hunder og en unghund, så observer hva de gjør. Det er veldig interessant og se. Og de voksne hundene kan ha helt ulik tilnærming på hva som er ok.
Min eurasier på 7, godtar mye mindre «tøv» en den voksne samojeden på 5 år. Hun har en helt annen tålmodighet og måte å gi beskjed.
Dersom vi sammenligner med oss, så har vi også en forskjellig måte å oppdra våre barn og hva vi mener er innenfor og ikke. Så det kan være lurt å ha i bakhodet når du har unghunden sammen med andre voksne hunder.

Det er i denne tiden du vil oppleve at tisper får sin første løpetid. Dette er nytt for tispen selv og de kan føle et ubehag i kroppen. Noen blør nesten ingenting og andre blør mye. Mange eiere merker kanskje ikke at de får sin første løpetid.
For hanhunder så starter de gjerne med å løfte foten når de tisser, de markerer mye mer og blir mer oppmerksom på lukter etter løpetid i område. Noen kan ule mer og være mer frustrerte.

Testosteronet øker fra ca. 5-6 mnd. alderen helt til ca. 10 mnd. I enkelte tilfeller kan testosteronnivået være opp til 7 ganger så høyt i forhold til en voksen hund. Det er ganske mye hormoner i kroppen til unghunden…
Fra rundt 10 mnd. alderen faller testosteron nivået til ca. 18 mnd. Så mellom denne perioden så er ikke hormonnivået stabilt. Og tisper kan også få forhøyet testosteron i kroppen.

Du kan merke at unghunden er mer rastløs, finner ikke roen like lett som når de var valp. De kan gjerne vandre rundt uten spesielt mål og mening. Kanskje de finner en vott, en lue eller en sko å spise på?
Luna er hvertfall veldig glad i strikketøy. Votter og lester er helt super å drasse rundt på. Så ofte har jeg en vott av hver type, da hun gjemmer de litt her og der om de faller ned fra tørk….
Måtte si farvel til et par ganske nye sko også for noen dager siden. Når Akira var unghund sto sko høyt på lista… Så når Luna fant ut det samme, så er alle sko fjernet fra gangen når vi ikke er hjemme. Da forhindrer jeg at hun får utøvd en atferd som ikke er ønskelig fra min side, men så jobber vi med at hun ikke får røre når vi er hjemme. Når vi er borte så passer jeg på at hun har tilgang til både myke og harde leker, så har hun noe å holde på med om hun ønsker. For tyggebehov har hun enda.
Treverk er og helt super å spise på. Så ene kommoden vi har i gangen, ser ut som er spist på av mus med en fin innhuling.
Luna har også nå funnet ut at hun trenger ikke å gå inn ytterdøren når jeg skal ha de inn fra hundegården. Hun bare stopper på trappen og observerer. Skal jeg prøve å få henne inn, så går hun lengre fra meg. Går jeg etter, springer hun rundt på eiendommen. Hun har funnet ut at hun kan bruke sin vilje til å ikke komme inn, for hun har ikke lyst. Hun har helst lyst til å være ute hele dagen. Men siden hun er ganske verbal for tiden, får hun ikke det. Da vet jeg at jeg må ta på henne bånd for å unngå at hun gjør dette som er uønsket av meg. I stede for at det blir en super selvbelønning med å springe rundt, men en frustrert eier etter seg. Som forøvrig er supermorsom lek for henne.
Jeg ønsker å synliggjøre dette for hundeeiere, for det trenger ikke å være at du gjør noe feil og du skal ikke straffe hunden for dette er ikke uvanlige elementer. Og straff kan heller gjøre det verre…

Men så lurer kanskje noen, jeg er hundeinstruktør med fordypning i atferd. Så er det så mange ulike utfordringer som jeg nevner her. Jo for denne perioden er ikke ulik om det er en unghund hos meg eller deg. Vi kan kanskje ha noen ulike og noen like utfordringer. Men jeg vet hva jeg skal gjøre for å jobbe med disse. Jeg vet at det er en periode og det vil endre seg. Derfor syntes jeg også det er viktig å signalisere dette ut. Alle kan tilegne seg kunnskapen med å være med på unghundkurs, snakke med andre, få råd og tips til hvordan å jobbe. Men noen ting skjer uansett. Her er det vår feil at hun hadde mulighet til å hente fjernkontroller på stuebordet, vi forhindret ikke muligheten. Sko lå fremme og mykt lær er jo super å spise på.
Som for meg som for andre, så er det hvordan forventninger vi har til unghunden, hvordan vi legger til rette for ønsket atferd og forhindrer uønsket atferd. Så er det veldig lurt å jobbe kontinuerlig med passeringstrening. Vi må jobbe videre med miljøtrening, selvtillitsbygging og mestring.
Luna er en unghund som elsker alt og alle. Så her må vi jobbe med å kunne passere å være rundt hunder uten lek for å ta ned forventninger i passeringssituasjoner. Dette er ikke gjort i løpet av en uke eller 2. Dette må vi jobbe kontinuerlig med, også når hun er voksen. Men det er i valp og unghundperioden vi danner grunnlaget.

En annen ting i denne perioden er at første røyting starter. For hunder med underull kan det bli en del hår….

Men hvorfor liker jeg denne perioden når det er skrevet så mange utfordringer?
Jo for jeg fokuserer på det positive i perioden og vet hva jeg skal jobbe videre med. Nå begynner de fleste å ha mindre uhell inne. Mange har enda uhell. Eks. Luna er ikke helt husren. Det hender både det ene og det andre, men jeg tar det ikke så tungt. Fortsetter med å gå ut etter aktiviteter så vet jeg at dette kommer på plass etterhvert. Hun er enda ung og jeg vil ikke ha for høye forventninger.
En annen kul ting med unghunden er at vi kan ha mer aktiviteter. Hun trenger mindre søvn en som valp, vi kan gå lengre turer, utforske mer utfordrende miljøer og oppleve mestring på et annen måte pluss mye mer. Når hun er over 1 år kan hun begynne å være med på mer utfordrende fjellturer, vi bygger mer muskelmasse og hun kan begynne med bæring av kløv.

Så til alle med unghund. Vi må være oppmerksom på at selv om de ser voksne ut, så er de ikke det før rundt 2 års alderen og for noen nærmere 3 år. Så med en god dose tålmodighet, fokus på det positive, lave forventninger og fortsette å arbeide med det grunnleggende så blir tiden også kul for deg og din unghund.

For husk at selv om de ser voksen ut, så er de ikke det.


Jeg kjører jevnlig unghundkurs via nett. Så dersom du er på utkikk, sjekk ut under kurs. Om det ikke ligger noe, send meg en mail: post@monas-hundekonsultasjon.no, så vil du få informasjon når neste er planlagt.

Del gjerne noe som du opplever er utfordrende og positivt i denne tiden.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *