fbpx

Hvorfor bruke bur?

Burbruk til hund. Dette er et tema som jevnlig kommer opp blant hundeeiere.
På handlelisten til valpeeiere står ofte bur til å bruke inne på lista. Det er ofte snakk om at valpen må tilvennes bur fra den er liten, når vi skal starte på jobb igjen så skal valpen være såpass tilvent at den kan være i bur en hel arbeidsdag. 7-8 timer. Så tar vi med natten. For da må jo også hunden være i bur. 7-8 timer her også. Totalt 16 timer i bur i løpet av 24 timer. Altså 8 timer å bevege seg. Og kanskje dere får besøk og valpen blir for gira, da er buret greit å bruke igjen. Kanskje 1 time til. 7 timer uten bur? For hunden sover jo når du er på jobb og sover gjennom hele natten.
Den går i buret av seg selv, så den trives jo godt der. Eller?

Er dette kjente setninger som du har hørt?
Eller syntes du dette høres ganske fælt ut?

For det er faktisk flere hunder som har det akkurat slik.
Alle disse setningene går ofte igjen i diskusjoner rundt burbruk.

Men har vi i Norge alltid benyttet bur til hundene våre?

Nei vi har ikke det. Når innebur til hund først kom til Norge, eskalerte salget. For så lettvint det var å kunne stenge hunden i buret. Og den la seg ned for å sove.

Jeg vil ta for meg en del av de mest kommenterte setningene som er blitt observert i ulike hundegrupper og blant hundeeiere.

Valpeliste -Hundebur:
Nei du trenger så absolutt ikke å kjøpe bur for å ha inne før du henter valpen din. Disse pengene kan du med god samvittighet spare. Du vil forså mer etterhvert som du leser.

Hunden sover hele natten og når vi er på jobb:
Ja hunden sover mer en vi mennesker. En voksen hund sover rundt 14-16 timer, noen noe mindre og noen mer. Men hunder har ikke samme søvn mønster som oss. Vi sover gjerne på natten ca. 8 timer, så holder vi det gående til kvelden igjen. Hunden har flere søvn-økter gjennom dagen og i enkelte forskninger så viser det at hunden sover mer på natta enn dagen. Men dette vil ikke si at de sover i samme stilling gjennom hele natten.

Hunder sover, våkner, snuser litt i rommet, kanskje drikker litt vann, så legger de seg. Er det for varmt der de ligger, vil de gjerne trekke mot en kaldere plass. Er det for mykt, vil de trekke mot en hardere plass og motsatt. Prøv bare å observere din hund. Når den våkner kan den reise seg, vandre litt og legge seg igjen en annen plass. Dette er helt normalt av hunder og gjøre. Hvordan skal en hund få til alt dette i et bur?
Dersom du ikke tror på det, sett opp et kamera og ta opp i løpet av noen netter. Kanskje du får deg en overraskelse?

Hunden går inn i buret av seg selv:
Det gjør nok flere hunder ja. Men hvorfor trenger du da og ha burdøren igjen? Trives den så godt så må det være greit å kunne ha den åpen eller fjerne den?

Valpen eller den voksne hunden blir så gira når vi har andre på besøk:
Det er utallig mange andre måter å løse dette på. Å sette hunden i buret er en lettvint løsning for oss! Har du en valp som blir gira når det kommer besøk, vil du da ønske å sette den i bur for hver gang, også når den er voksen? Eller er det en fordel å trene på dette slik at hunden kan være roligere i fremtiden? Det er en stor fordel å tenke på.

Vil ikke at hunden skal spise på ting når jeg er borte:
Er det en valp, så klør det fryktelig i tennene. Det vil ikke klø mindre av å være i et bur. Tenk å ha konstant tannkløe å være innestengt i et bur samtidig? Det kan ikke være så kult.
Da må man planlegge. Er valpen vant til å være alene? Er det en voksen hund, har den separasjonsangt? Dette må sjekkes dersom ting er spist på når du ikke er tilstede. Ofte så kan eier tro at hunden kjeder seg når den egentlig har separasjonsangst.
Er det en valp med tannkløre, så fjern sko og annet som ikke er ok for valpetenner og ha valpen i gangen eller et annet rom. Ha flere alternativer liggende for valpen og tygge på. Mye koseligere en et bur.

Eller du kan bruke grinder for å avgrense et område. Da kan du legge tilrette for at hunden har disse mulighetene som nevnt ovenfor, eks. dersom du skal venne to hunder til hverandre, løpetid i huset eller annet. Da kan du legge tilrette for at hunden har et mye større område og bevege seg på i de spesielle tilfellene.

Her vil jeg også nevne at burbruk er mye benyttet i Norge. Det er alt fra nye valpeeiere som anbefalt bur fra hundetrenere eller sine oppdrettere til erfarne hundefolk som mener det er gode argumenter for å bruke bur.

Jeg skal være helt ærlig her og si at jeg har ikke hørt et eneste godt argument for burbruk innendørs!
Det er så mange alternativer for burbruk. Det er heller mer at hundeeier må være løsningsorienterte for situasjonen de står i.

Det er hundeeiere som reiser med hund på hotell som mener at hunden må være i bur på hotell. Jeg har reist med hund på hotell flere ganger. Aldri hatt med bur. Matbestilling kan leveres til rommet. Eller hunden kan være i bil om en må forlate rommet. Her finnes flere løsninger.

Argumenter for burbruk generelt. I bil, transport, fly ja da kommer en stor nødvendighet for et godt bur.
Siden det nevnes så mye negativt her om bur, så må jeg pressisere at i bil anbefaler jeg sterkt et godt bilbur. Dersom det oppstår en kollisjon eller utforkjøring er både du og hunden sikrere.

Så hvorfor kom jeg inn på at i Norge er det mer burbruk. Sverige har spesielle regler rundt dette.
Her er det ikke lov med innebur der døren kan stenges til hund. Det er lov med bur om døren fjernes. Ref: https://www.lansstyrelsen.se/download/18.14e585681665e51b7512739/1607578175619/Broschyr-hund-och-katt-i-bur-original.pdf

Så hvorfor er det slik?
Sverige har kommet lengre en Norge. Det er den siste tiden en del diskusjoner rundt dette i Norge også.

Jeg må si til slutt at vi er kommet lengre de siste årene helt klart. Hundeeiere er mer informerte om burbruk, men vi kan komme enda lengre.

Bilde i artikkelen med hund i bur og for de som lurer, ja det er min hund for 5 år siden. I dag har vi har ingen bur inne hos oss.
Så mye enklere med rengjøring uten bur. Så hvor ligger hundene hos meg?
De har mange ulike plasser. De har en helt egen plass under trappen. Der får ingen mennesker være. Dette kun ved rengjøring. De ligger også gjerne fremfor ytterdøren, verandadøren, midt på gulvet, ved siden av sofaen, på matter osv. Samojedene rullerer på hvem som ligger ved ytterdøren og verandadøren. Dette for at de liker litt kaldtrekk.

Kan sove akkurat her jeg
Eller her
Eller kanskje her.
Jeg velger selv
Dersom du vil ha bur, helt greit. Men ikke luk døra!
La hunden få velge, eller katten…
Til sist. Det er mye snakk om søvn til hunden og bur. Søvn er viktig! Nok søvn og god søvn. Derfor må vi tilrettelegge for hunden, men hunden må få velge selv. Da blir det best søvn.

Har du lest gjennom og enda har argumenter for bur? Kommenter gjerne innlegget her, så kanskje jeg vil oppdatere det.

3 Responses to “Hvorfor bruke bur?

 • Espen Halvorsen
  3 år ago

  Fantastisk bra skrevet 🙂
  Flott at vi får mer fokus på hva vi som eiere trenger å bli bedre på for å få en sunnere og lykkeligere hund <3

 • Takk! Akkurat hente valp. Ikke kjøpt bur, men ser at andre i valpegruppa har gjort det. Da med dør åpen. Men sist jeg hadde hund, på 80-tallet var dette ikke et tema engang.

  • Mona Hansen
   3 år ago

   Burbruk er noe som har kommet siste tiden. Du har helt rett i at dette ikke var tema på 80-tallet.
   Noen liker å bruke bur, men disse pengene kan du godt bruke til en ekstra seng eller kule leker i stede med god samvittighet 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *