fbpx

Hunden i sitt naturlige element

Etogram hos hund:

I helgen har jeg vært på et 2 dagers seminar med dr. Amber Batson som er Vet. Behaviourist. Et tema som jeg ønsker å dele med dere er «Ethogram for Domestic dogs». Altså enkelt oversatt, atferdsstudie av våre hunder, bare at de ikke er oppdratt av mennesker.
Jeg vil skrive noen ord og utrykk på engelsk, men de er lett forståelig.
Dette er hentet blant annet fra et forskningsstudie gjort av John Bradshaw. Han skrev en bok om dette som heter Dog Sense: How the new science of dog behaviour can make a better friend for your pet.

Jeg ønsker i denne artikkelen å fortelle om dette.
Vi har 4 forskjellige typer hunder.

1. Restricted dogs: De som er helt avhengig og under kommando av mennesker.
2. Unrestricted dogs: Helt avhengig av mennesker men ikke under kommando av mennesker.
3. Stray dogs: Ikke avhengig av mennesker men henter mat fra mennesker å bruker konstruksjoner og lignende som er laget av mennesker til å eks. klatre på, ligge på osv.
4. Feral dogs: Hunder som ikke er i noe kontakt med mennesker og bruker heller ikke noe som er laget av mennesker.

Vi ser videre på Etogram for hunder.
Sosialt mellom individer.
Hunder har gode bånd seg i mellom. For valper så var det tidligste en valp forlot gruppen, ved 5 mnd. alder. 50% av valpene forlot gruppen ved 16 mnd. alder. Resterende 50% var i gruppen for resten av livet. Det er vist veldig lite aggresjon mellom tisper for hannhunder.
Tispene føder i grupper og tar vare på hverandres valper. Det er ikke vist noen aggresjon for dette. Hundene lever sammen på tvers av kjønnene og det er ikke bevist noen form for dominans hierarkier. Et forhold mellom to hunden kan være basert ressursene til hunden og deres tidligere møter med den andre hunden i forhold til individuelle ressurser.
Lederskap i gruppen er variert og veldig sjeldent at det bare er en hund. Gruppens harmoni er vedlikeholdt med å bruke rolig oppførsel og en unngåelsesstrategi for å holde aggresjon på et minimum.

Spising:
Hundene ble observert som sosiale spisere. Altså at gruppen spiste sammen 1-3 måltider om dagen. Tygging, slik som at vi gir ben eller annet, var vanlig at hundene gjorde sammen ca. 30 minutter daglig. Bare 2 ganger i løpet av hele studiet så de at en hund jaget en kalv. Kalven ble ikke skadet fysisk.
Hundene hadde en veldig variert diett. I tabellen under ser du i % hvordan de forskjellige mattypene er fordelt.

Søvn:
Hunder sover i 14-16 timer. For en voksen hund er gjennomsnittet 14 timer i løpet av 24 timer. Hunder har en poly-søvnfase. Det vil si at de ikke sover sammenhengene i 14 timer. Vi mennesker har som regel bare søvn på natten. Da sover vi det vi trenger for hele døgnet. Men hundene som har en poly-søvnfase kan sove eks. 2 timer, så må de opp å gå, snuse litt rundt, sjekke området før de legger seg og sover videre.
Så opplever du at hunden sover litt, virker litt rastløs, deretter legger seg igjen, er dette normalt for hunder og gjøre. Så det vi må gjøre til våre hunder er å sørge for at hunden har en god liggeplass, som ikke blir forstyrret. Men de må også få lov til å velge soveplasser. Dette for å regulere temperatur. Noen ligger på matter/pledd for å få det varmere. Men så blir det kanskje for varmt og da er det greit å kunne sove en mer kjølig plass.
Hundene er også sosiale sovere. Det vil si at de liker å ligge ved siden eller i nærheten av deg eller en annen hund. Hundene trenger ikke nødvendigvis å ligge helt sammen, men bare at de vet de ikke er alene.
For å få tilstrekkelig søvn er det viktig med: soveplass valg, at de føler seg trygg, riktig temperatur, komfort og mulighet til å ligge strak ut. Så når man ser på disse viktige faktorene for søvn, så er det helt klart at å legge en hund i et bur for natten, eller store deler av dagen påvirker også søvn på en negativ måte.

Pelsstell:
Det regulerer temperaturen, fjerner eventuell skitt eller tiss, strekker på pels og hud og det bevarer pelsen. Hundene steller også gjerne hverandre og seg selv.

Graving:
Hundene graver i snø for å utforske eventuelle lukter eller for å grave ned mat. Så hva ser vi etter dette studiet at hunden i gjennomsnittet gjør?

Stemmer dette med hva din hund gjør i løpet av 24 timer?

Kilde:
Butler J. R. A & Toit  J. T.(2002). Diet of free-ranging domestic dogs (Canis Familiaris) in rural Zimbabwe: Implications for wild scavangers on the perphery og wildlife reserves. Animal Conservation, 5(1)
Kilde: Dr. Amber Batson Vet. and behaviorist.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *