fbpx

Nyttårsaften med hund

Dette er et tema som opptar mange i disse dager.
Kanskje du sitter med en valp eller omplasseringshund som du skal oppleve første nyttårsaften med?

Dette bildet mangler alt-tekst; dets filnavn er 131923808_2057339457898869_8811698369430423624_n1-1024x1024.jpg


Eller kanskje dere har vært gjennom nyttårsaften tidligere med gode eller dårlige erfaringer.

Så spørsmålet, er alle hunder redd? Hvorfor er de redde? Hva kan vi gjøre for å legge tilrette?

Her ønsker jeg å besvare noen av spørsmålene.

En hund er ikke bare en hund. De er alle enkelt individer som reagerer ulikt. Samme som at vi mennesker reagerer ulikt på det vi måtte møte på.

Fyrverkeri er sammensetning av flere ulike elementer. Lyd, lys og lukt. Dermed kan det trigge en eller flere sanser til en hund. Lyden innebærer både hyling og smell. Ofte i en kombinasjon. Lys er som eksplosjonslys med mange ulike farger som skyter i alle retninger. Det er og lukt av raketter.
Har du selv kjent lukten ute når klokken er 00.15-00.30? Og sett røyken ute?
Hunden har mye bedre luktesans en oss mennesker så denne er veldig forsterket hos hunden.

Men dersom dere nå skal gjennom første nyttårsaften, hva skal dere tenke på? Aller først. Aldri steng hunden inne i et bur! Den har ingen mulighet til å vandre eller komme seg bort.
For å relatere. Dersom du er redd for en edderkopp og du stenges i et trangt rom der du ser en stor edderkopp. Du har ingen mulighet å flykte ut fra rommet eller bevege på deg. Tror du det vil forsterke din frykt? Hadde det vært bedre om du kunne gått ut av rommet til et større rom og beveget på deg?
Selvom en vet at det er en edderkopp der, så er det alltid bedre å kunne komme seg unna. For du har valget om å gå unna. Du blir ikke presset. Om en hund stenges i et bur kan du relatere til dette. Om hunden søker seg til deg, la den få komme. La den få kos. Det er OK og trøste! Du forsterker ikke en frykt med å kose eller trøste. Men aldri hold hunden fast. La den få vandre, krype under sofan, oppå deg eller hva den vil. Du kan også skru opp volumet på radio eller tv noe.
Det vi mennesker kan gjøre best, er å være som normal. Ikke sprette opp i sofan eller starte å vandre selv å stirre ut av vinduet. Dette kan sende signaler til hunden på at «her må vi passe på. Her er noe skummelt».
Bare vær normal og gjør som alle andre dager.

Men noen hunder trenger ikke å reagere. Kanskje de bare løfter på hodet, legger seg og sove eller bryr seg lite. Men selvom de har gjort det før, kan de starte å reagere. Da gjør du bare som beskrevet.

Det som jeg anbefaler er og aktivisere tidlig på dagen. Mat litt tidligere på dagen, en god tur pluss mental aktivisering. Så er hunden mett, sliten og trøtt når det kjøres i gang. Men ha aldri hunden løs denne dagen! Eventuelt kun på en helt avsides plass der du er sikker på at ingen skyter opp raketter. Dette for at vi opplever dessverre år etter år at folk skyter opp utenom lovlige tidspunkt. Dette resulterer i mange hunder som er på rømmen denne dag.

En privat historie. Dette har vi opplevd selv med vår første hund. Han er ikke med oss lengre dessverre av andre grunner. Men han var på rømmen og fant han ikke igjen før neste dag. Helt forferdelig opplevelse som hundeier. Det gikk bra med han, men han fikk en veldig sterk frykt til fyrverkeri.

Men hva med deg som har en hund som reagerer?
Her kan du ta en prat med veterinær. Har de noen midler som kan hjelpe?
Vær veldig obs på preparater som kun gjør at hunden blir sløv men hjernen er helt våken. Dette kan gjøre det enda værre. Hadde en dialog med vår lokale veterinær om dette. Heldigvis har de sluttet å gi denne ut. Så spør gjerne hvordan det eventuelle preparatet fungerer for hunden. Jeg er ikke veterinær, så å gå inn på de ulike preparatene med merker gjør jeg ikke. Ta dialog med din veterinær.

Annet som har en bevist effekt er adaptil.

Foto: google

Jeg har selv brukt adaptil til katt på forvillede katter med god effekt. Dette er en annen type som er beregnet til hund, men samme prinsipp.

Noen hunder kan reagere med og bli veldig redd. Når en hund blir veldig redd, kan den virke aggresiv, lei seg, panikk og lignende. Så blir din hund merkelig, kan det være grunnet frykt. Aldri kjeft på en redd hund ! Det gjør det vondt værre. Har du en hund som blir veldig redd så anbefaler jeg å dra bort. Dra til en plass der det er mye mindre eller ingen fyrverkeri. Dette rett og slett for å skåne hunden din.

Det som ofte er de værste, er de som skyter opp utenom de lovlige tidspunktene. De fikk vår samojed kjenne på ved forrige nyttårsaften.
Så i denne lenken kan du lese hva jeg gjorde: https://www.monas-hundekonsultasjon.no/2019/12/31/stress-situasjon-min-samojed/

Så oppsummert:
1. Aktiviser fysisk og psykisk tidlig på dagen.
2. Vær som normal. Det er greit å trøste/kose!
3. Steng ikke hunden i bur.
4. Snakk med veteriær om du vet din hund får kraftige reaksjoner.
5. Reis bort om din hund reagerer og du har mulighet.

Ha en nydelig og trygg nyttårsfeiring og godt nyttår til alle ! 🙂

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *