fbpx

Etter en stress situasjon, hva gjør jeg med min Samojed?

En liten forhistorie.
Min Samjoed, Akira blir veldig redd på nyttårsaften. Hun reagerer i hovedsak på hylene fra raketter og noe på smellene.
Min andre hund Eurasieren, Lucie bjeffer eller boffer som jeg kaller det her, på smellene til rakettene. Denne type varsling er fordi hun varsler om at det er noe uvanlig som skjer. Det i seg selv er ikke uvanlig at en varsler hund gjør.
I år startet det med hylerne og rakettene før lovlig tid som er mellom 18.00 – 02.00 nyttårsnatten, noe som startet redsel/stresset. Vi dro på hytta før det virkelig satte i gang, noe som er en rolig feiring for oss og mye bedre for hundene.
Når vi kom hjem igjen så har det hver kveld vært enten raketter eller hylere som er benyttet. Så nå har det endt opp med at vår Samojed reagerer på boffene til den andre hunden. Dette for at hun forventer å høre smell eller hyl rett etter.

Så hvorfor gjør hunden dette? Hvorfor reagerer hun verre og verre samt i tillegg nå reagerer bare på boffene til den andre hunden?

For å forstå disse reaksjonene må vi se på hva redsel gjør med kroppen.
En redsel kan vi se på i sammenheng med stresset. For å lese hvordan stress fungerer i kroppen på hunden, kan du se her: Stress hos hund
Her beskriver jeg hva adrenalin og kortisol gjør i kroppen, noe som er greit å ha forståelse for til resten av denne artikkelen.

Min Samojed har den siste uken hatt kortisol fritt i kroppen i ca. 1 uke. Dette gjør at hun tåler dårligere å møte andre stressorer. Lagrene i kroppen har ikke fått tid til å bygge seg opp. Dette er noe som tærer på kroppen og psyken til hunden.

Hunden i det daglige møter på flere stressorer. I vår husstand er dette barn, katter og nå for tiden uværet som rusker. Dette er kortvarige stressorer som våre hunder takler bra til vanlig. Når jeg vet hva hun nå sliter med, er det viktig å være ekstra påpasselig å minske disse daglige stressorene. Dette er i perioden til hun får tid til å roe ned kroppen og få bygget seg opp igjen.

Så hva gjør jeg videre for å hjelpe/legge til rette for hunden?

Dagen etter nyttårsaften, fikk hun være løs ute for gjøre det hun ville. Det var 7 hunder som var løs sammen og de fikk leke, snuse, løpe og det de måtte ønske. Den 2.januar var det en helt rolig dag. De fikk veksle mellom å være i hundegården og inne. Selvfølgelig tok vi de ut på gårdsplassen slik at de fikk gjort fra seg. Men ingen turer.
Den 3.januar gikk vi en kort rolig tur. Dette for å oppfordre/legge til rette med å benytte seg mer av nesen.

Hvorfor benytte seg av nesen?
Jeg har enda ikke skrevet innlegg om snusing og rolige turer. Men du kan lese en studie hvordan hjerterytmen synker og roer ned hunden her:
http://www.dogfieldstudy.com/en/pulse-study/at-the-heart-of-the-walk

Hundene benytter seg mer av nesen enn de andre sansene. Når min hund er så redd grunnet lyder, benytter hun seg mer av ørene enn nesen.
Jeg ønsker å legge til rette for mer utnyttelse av nesen.

Den 4.januar dro vi til sentrum av byen vår etter butikker var stengte. Jeg ønsker ikke at hun skal ha få flere stressorer en nødvendig i denne tiden, derfor valgte jeg tidspunkt der det meste var stengt. På plasser der det normalt er mange folk og dyr er det veldig mange lukter. Jeg ønsket at hun skulle bruke nesen for å lukte hva som var der, ikke øyene eller ørene for å se folk og annet.

På bildet ser vi begge hundene undersøker. De får bruke den tiden de trenger.

Vi gikk ikke langt. Og min intensjon var heller ikke at vi skulle gå mye. Her var det fokus på å gå rolig for å få med seg mest mulig lukter og kunne undersøkte området grundig.

Det var en del lukter som kom fra sjøen. Siden vi ikke kunne gå ned, ble hun stående å snuse i luften og observere.

Det var et butikk skilt som vaiet i vinden og laget lyd. Her blir hun stående og observer skiltet, før hun gikk for å snuse/undersøke det.

Når noe er skummelt, så la hunden få velge selv hva den ønsker å gjøre. Her ventet jeg til hun bestemte seg. Hun gikk bort til skiltet, fikk undersøkt det og fant ut at det var ikke noe skummelt. Det at hun selv tok en selvstendig avgjørelse, undersøkte og konkluderte øker selvtilliten til hunden. Hun mestret dette. Etter å mistet noe mestringsfølelsen for alle de smellene/hylerne, så er det å bygge opp igjen viktig. Det gjøres på blant annet denne måten. Jeg snakket ikke til henne når hun vurderte, lokket heller ikke.

I sentrum har vi en statue og som statuer flest kan være skumle for hunder. Regner med flere har sett bilder eller videoer av hunder som reagerer.
Eurasieren begynte å boffe mot den. Så er det akkurat den boffingen som utløser noe i Samojeden for tiden. Hun startet med å bli litt redd, men når hun fikk se hva det var Eurasieren boffet mot, startet hun heller å undersøke statuen selv. Dette i stede for å bli redd av noe hun ikke skjønte. Når hun fikk undersøkt, igjen helt upåvirket av meg, var alt greit og vi gikk videre. Dette for at hun fikk tatt en selvstendig avgjørelse og ikke lot seg påvirke av den andre hunden.

Det var en del lukter som ledet henne hit. Hun ventet på at noen skulle komme, eller døren åpne seg. Siden det var stengt så ble hun stående og vurdere.

Vi var i sentrum i ca. 30 min og undersøkte før hun selv gikk tilbake til bilen og var ferdig.

En snusetur etter arrangementer eller andre plasser der det har vært mye aktivitet er i dag undervurdert. Det er veldig god selvtillitsbygging for hunden og den får brukt nesen. Pass bare på at det ikke er glassbrått eller annet farlig for hunden på det området du drar.

I morgen den 5. Januar skal vi dra ut på tur slik at hundene får være løse. Da får hun springe om hun vil, hun får snuse eller leke med de andre hundene.

Etter det så blir det noen rolige dager. Det som er lurt, er å tenke på hva stress faktisk gjør med kroppen.

Dersom du har hatt en periode der du har vært veldig redd/stresset, om det er bare i 1 time eller over dager, er det beste for deg å springe fjellturer, kjøre hardt på treningssenter flere dager på rad?
Samme prinsippet blir det for hundene, bare at de tåler stress mye dårligere enn oss mennesker. Det er viktig med en kombinasjon av mental trening, mosjon og hvilke. Men mosjon må være av eget valg.

Til slutt så er ikke dette en fasit om hva alle kan gjøre dersom hunden har blitt utsatt for frykt eller langvarig stress. Det må gjøres en konkret vurdering hva som er det beste for hvert enkelt individ. For vår hund er dette starten på en fremgangsmåte som passer best.

Dersom du lurer på noe, kan du kommentere nedenfor her eller sende en mail til: post@monas-hundekonsultasjon.no

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *