fbpx

Halsbånd eller sele?

Dette er et spørsmål som mange lurer på. Det er også forskjellige svar som en ofte får på dette.
Mange mener de har bedre kontroll på hunden med å bruke halsbånd og andre mener seler er det beste.

Jeg ønsker å gå mer i dybden på dette, slik at du får tenke litt over det selv, i stede for å bare lese en setning på at du bør bruke halsbånd eller bør bruke sele.

Tar først for meg halsbånd.
Du går tur med hunden din, hunden lukter noe spennende i grøfta eller ser noe annet spennende på tur. Kanskje en hund lengre fremme eller en katt? Hunden din drar fremover. Høres dette kjent ut?

Hva skjer fysisk og psykisk med hunden når den har på halsbånd og drar?
Først fysisk så går halsbåndet inn i halsen. Her har hunden mange nerver, pusterør og spiserør. Se bildet under.

For hver gang hunden din drar i halsbåndet blir det lagt press på lymfeknuter, lufterøret og spiserøret. Flere veterinærer har rapportert om skader på lufterøret på hunder som har halsbånd på. Man kan høre hosting, snorking og lyder når hunden sover grunnet skader på lufterøret.

Det er også flere nerver som går fra hodet til kroppen som kan skades.
Når hunden trekker i båndet, begrenses blodstrømmen til øyne og øre. Når blodstrømmen kuttes regelmessig, kan den forårsake hevelse som igjen kan skade hundens organer.

Det går nerver fra hodet til blant annet hundens forben. Når denne nerven er irritert, får hunden en prikkende følelse i labbene. De fleste hunder vil slikke på bena for å få vekk denne ubehagelige følelsen.

Dersom vi kan relatere dette til oss selv. Om du hadde hatt på deg halsbånd når du var ute og ofte skulle kjent på det å bli kvalt. Hadde du fått en god følelse på tur?

Så kommer vi inn på det psykiske.
Om en hund eks. blir redd eller usikker på momenter som dere møter på tur, kan ubehag fra et hålsbånd forsterke denne følelsen. Dette gjelder særlig strup.

Hunden ser noe skummelt og hopper unna, eller trekker bort. Du skjønner ikke hva det er og drar hunden til deg. Da forsterker du frykten til hunden med det ubehaget den får med halsbånd.

Hva når hunden er løs?
Hunden kan sette halsbåndet fast i trær, busker og annet i naturen. Den kan da prøve å dra seg løs som igjen vil gjøre samme ubehag og skade. Når hunden har på sele kan den også selvfølgelig sette seg fast og prøve å dra.

Jeg har også hørt argumenter for å bruke halsbånd på trening med at du har bedre kontakt med hunden.

Halsbånd/sele/leiebånd bør bare brukes som en forsikring og ikke som et hjelpemiddel for å tvinge hunden til å se på deg, gå riktig osv. Dersom hunden ikke fungerer på trening ved sele, bør man heller jobbe med denne konkrete problemstillingen i stede for å benytte et verktøy festet på kroppen til hunden.

Dersom du mener at når vi har på halsbånd så trener vi og sele er for tur, hva med å bruke to forskjellige seler? Da har det samme nytten og det fører ikke til ubehag.

Når vi går i dybden å ser hvilke skader dette kan gjøre på hunden, flere veterinærer har sett at det skjer og forskning støtter dette, så bør vi unngå halsbånd.

Hva med sele?
Det finnes utallige seler ute på markedet. Gå pent sele, trekksele, y-sele, h-sele med flere.
Jeg har selv testet ut flere av disse selene.
En sele som ikke sitter riktig på hunden, kan være ubehagelig. Den kan gnage på hunden dersom den er for stram eller trang. Selen kan begrense bevegeligheten i kroppen som gjør at hunden ikke får beveget seg riktig.
Den kan være for stor slik at det blir ubehagelig for hunden.
Disse tingene kan igjen forsterke en frykt på tur samt gjøre muskler stive og vonde. Har også selv opplevd at hunden går å gjemmer seg når vi skal på tur når selen kommer frem. Da hadde hunden ubehag/smerte tilknyttet til den selen på grunn av feil sele.

Flere velger å dra til dyrebutikk eller veterinær for å velge rett sele til hunden. Det kan være lurt å ta hunden med for å prøve på. Da kan du også få hjelp.

Så hva skal du se etter når du skal velge sele?
Velg en sele der delen i front ikke presser mot halsen, dersom hunden drar.
Det skal være full bevegelighet rundt forbena til hunden, slik at den kan bevege seg normalt.
Den delen av selen som er bak forbena skal ikke være for nær frambena slik at den ligger å irriterer ved bevegelse. Selen skal også sitte godt på slik at den ikke henger løst på hunden, men heller ikke være for stram.

I videoen under her, forklarer viser jeg:

Bruker du halsbånd eller sele? Legg gjerne også med din argumentasjon på hvorfor du benytter det.


Kilder:
1. https://rehabvet.com/cat-dog-blog/harness-versus-collar/
2. https://stud.epsilon.slu.se/2287/1/benjaminsson_t_110222.pdf
3. https://andershallgren.se/2014/02/27/2014_february_halsband-kan-skada/
4. https://www.freedogz.be/equipment/index.php?route=information/information&information_id=20
5. http://www.turid-rugaas.no/uploads/1/9/2/8/19280515/brosjyre_selebruk_-_norsk_-_huldra.pdf

Trackbacks & Pings

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *